Εσείς ξέρετε τί ιστορία έχει κάθε #γούρι? - Tarantella

Εισάγετε λέξεις κλειδιά

Εσείς ξέρετε τί ιστορία έχει κάθε #γούρι?

Εσείς ξέρετε τί ιστορία έχει κάθε #γούρι?

To γούρι είναι ένα αντικείμενο φτιαγμένο με διάφορα υλικά τα οποία πιστεύεται ότι φέρνουν #τύχη και προστατεύουν τον κάτοχό τους.
Πρόκειται για πανάρχαια συνήθεια που συναντάται σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς. Στην αρχαία Αίγυπτο τα γούρια χρησιμοποιούνταν σαν σύμβολα πίστης και τύχης αλλά και αναγνώρισης του ατόμου στην μεταθανάτια ζωή.
Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι για να φέρει ευημερία, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας.
Στην Ρωμαική αυτοκρατορία οι Χριστιανοί έκρυβαν μικρά ψαράκια στα ρούχα τους για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους ενώ οι Εβραίοι φορούσαν στον λαιμό τους σκαλιστά αποσμάτα του Εβραικού νόμου.
Στον Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν τα ταλισμαν τα οποία είχαν μαγικές δυνάμεις που έφερναν τύχη και προστάτευαν από το κακό αυτόν που τα φορούσε. Πίστευαν ότι το κάθε γούρι πρέπει να κατασκευάζεται με προσοχή και αρμονία ώστε να προσελκύσει τις καλές δυνάμεις τις οποίες αναπαριστά.

#Ρόδι

img_0203

Το ρόδι ή «μήλο της Καρχηδόνας» κατά τους Ρωμαίους ή Punica Granatum, όπως είναι η βοτανική ονομασία του, προέρχεται από την εύφορη Μεσοποταμία. Όμως οι αρχαίοι Έλληνες αγάπησαν πολύ το ρόδι και το αφιέρωσαν στη θεά Ήρα, προστάτιδα του γάμου. Αλλά και η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, Αφροδίτη, όπως λέει ο μύθος φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο και συνίθιζε να προσφέρει στους αγαπημένους της ρόδια ως δώρα αγάπης. Αποτελούσε λοιπόν το ρόδι ισχυρό σύμβολο της γονιμότητας, της ζωής και της αφθονίας, ενώ η συνήθεια να σπάζουν οι νεόνυμφοι ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους φαίνεται ότι κρατάει από τα ομηρικά χρόνια.
Το σπάσιμο του ροδιού στις μερες μας λαμβάνει χώρα κατά βάση, κάθε Πρωτοχρονιά. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σπάνε το ρόδι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι πριν αλλάξει ο χρόνος, κλείνοντας όλα τα φώτα. Μόλις μπει το νέο έτος και αφού ανταλλάξουν ευχές, ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό, σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι, βάζοντας πρώτο το δεξιό τους πόδι.

#Πέταλο αλόγουimg_0102
Το πέταλο θεωρείται σύμβολο ευτυχίας. Γι’ αυτό αν το βρει κάποιος πρέπει να το κρεμάσει πίσω από την πόρτα και μάλιστα με το άνοιγμα προς τα πάνω, για να μπορεί να φωλιάσει μέσα του η τύχη. Άλλοι πάλι λένε ότι πρέπει να κρεμιέται με το άνοιγμα προς τα κάτω για να μοιράζει την τύχη στους κατοίκους του σπιτιού.

 

 

 

 

 

 

 

#Τετράφυλλο τριφύλλι
dsc_0792

Λέγεται ότι το πήρε φεύγοντας η Εύα από τον Παράδεισο. Επίσης οι Κέλτες Δρυίδες πίστευαν πως έχει μαγικές ικανότητες και πως μπορούσε αυτός που το κρατούσε να δει και να αποφύγει τα κακά πνεύματα. Αργότερα ο Άγιος Πατρίκιος, προστάτης των Ιρλανδών, χρησιμοποίησε ένα τριφύλλι σε μια παραβολή του για να κατηχήσει τους Κέλτες στον Χριστιανισμό. Έτσι εξήγησε ότι τα φύλλα του συμβολίζουν τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Από τότε το τριφύλλι έγινε σύμβολο της γιορτής του Αγίου Πατρικίου.
Στις μέρες μας τα τέσσερα φύλλα του εκπροσωπούν την πίστη, την αγάπη, την ελπίδα, και την τύχη. Η πιθανότητα να το συναντήσεις είναι μία στις 10.000, οπότε αν το βρεις είσαι πραγματικά πολύ τυχερός!
#Σκόρδο
Από τα αρχαία χρόνια και το Μεσαίωνα το σκόρδο θεωρούνταν ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Επίσης το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Έτσι μία πλεξούδα από σκόρδα σε ένα σπίτι ή χωράφι προστατεύει από το μάτιασμα.

 

#Μάτι

dsc_0710Η πίστη στο μάτι ξεκίνησε από την Μέση Ανατολή και επεκτάθηκε στη βόρεια Αφρική και στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης. Αναφορές στην βασκανία μπορούν να βρεθούν στο Κοράνι, όπως και σε Εβραϊκά ιερά κείμενα (Ταλμούδ, Τανάκ).
Σε αυτές τις χώρες, όπου δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μάτια ανοικτού χρώματος, θεωρείται ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια μπορούν να ματιάσουν ευκολότερα. Αυτή η πεποίθηση ίσως έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι, άνθρωποι από κοινωνίες όπου δεν ήταν διαδεδομένη η πίστη στη βασκανία (όπως π.χ. βόρεια Ευρώπη), πιθανόν να μην τηρούσαν κάποιες τοπικές συνήθειες όπως το να μην κοιτά κανείς έντονα στα μάτια αγνώστους.
Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τα φυλαχτά που έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από το #μάτι, είναι τα ματόχαντρα δηλαδή μικρές μπλε χάντρες σε σχήμα ματιού.

#Xεράκι της Φατιμά ή #Hamsa

dsc_1060
Το χέρι της Φατιμά γνωστό αλλιώς ως χέρι Χάμσα είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο για τους Εβραίους αλλά και για τους Μουσουλμάνους. Το χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτό για προστασία. Απεικονίζει ένα μάτι επικεντρωμένο σε μια ανοιχτή δεξιά παλάμη με πέντε δάχτυλα.
Το όνομα Χάμσα προέρχεται από τη ρίζα της σημιτικής λέξης «Πέντε». Οι Εβραίοι το ονομάζουν και ως χέρι της Μύριαμ, αδερφής του Μωυσή. Οι Μουσουλμάνοι το ονομάζουν χέρι της Φατιμά κατά την κόρη του Μωάμεθ Fatima Zahra.
Συμβολίζει την θηλυκότητα και προστατεύει από τη βασκανία, το κακό μάτι. Φοριέται συχνά στο λαιμό σαν κόσμημα φυλακτό ή κρεμιέται στους τοίχους και στις πόρτες των σπιτιών και των επιχειρήσεων γιακαλοτυχία.

#Δέντρο της Ζωής

dsc_0791
Το Δέντρο της Ζωής αναφέρεται στο βιβλίο Γένεσις. Αφού ο Αδάμ και η Εύα παράκουσαν τον Θεό τρώγωντας τον καρπό του Δέντρου της Γνώσης του Καλού και του Κακού απέκτησαν σοφία και εκδιώχθηκαν από τον Κήπο της Εδέμ. Αυτό έγινε για να μην έχουν πρόσβαση στο Δέντρο της ζωής που προσέφερε αθανασία. Έτσι ο Θεός τοποθέτησε Χερουβείμ με φλεγόμενο σπαθί στα ανατολικά του κήπου.
Τα δέντρα είναι σημαντικά σε πολλές μυθολογίες και θρησκείες του κόσμου και τους έχει δοθεί βαθύς και ιερός συμβολισμός στη διάρκεια των αιώνων. Οι άνθρωποι, παρατηρώντας την ανάπτυξη και το θάνατο των δέντρων και το ετήσιο θάνατο και αναγέννηση των φύλλων τους, τα θεωρούσαν ισχυρά σύμβολα της ανάπτυξης, του θανάτου και της αναγέννησης. Τα αειθαλή δέντρα, που παραμένουν πράσινα κατά την διάρκεια αυτών των κύκλων, θεωρούνται σύμβολα της αιωνιότητας, της αθανασίας και της γονιμότητας. Σε πολλές φιλοσοφίες επίσης είναι σύμβολα της κοσμικής γνώσης.
Μερικα παραδείγματα ιερών δέντρων είναι το Banyan στον Ινδουισμό, η Ακακία στην Αρχαία Αίγυπτο, το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού, το Bodhi στον Βουδισμό. Επίσης οι παγανιστές πίστευαν ότι τα δέντρα είναι σπίτια των πνεύματων ενώ οι Κέλτες τελούσαν λατρευτικές πρακτικές σε ιερά άλση βελανιδιάς.
#Κουδουνάκια και #καμπανάκια

 

dsc_1385
Φοριούνται σαν φυλαχτά αφού λέγεται ότι ο γλυκός ήχος τους ξορκίζει τα κακά πνεύματα.
#Δεκάρα ή Φλουρί Βασιλόπιτας
Το φλουρί της βασιλόπιτας ή η δεκάρα αποτελεί έναν καλό προάγγελο για τη χρονιά που έρχεται για όποιον το κερδίσει. Εικάζεται ότι τύχη και ευημερία θα τον ακολουθούν όλη τη χρονιά. Η βασιλόπιτα συμβολίζει την οικογένεια, γι’ αυτό και μοιράζεται εξίσου σε όλα τα μέλη της είτε παρόντα, είτε απόντα.
Οι ιστορίες για τα γούρια είναι αμέτρητες αλλά εσείς να θυμάστε: «Οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό είναι όντως τυχεροί διότι είναι πιο πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες»!
Στην #Tarantella φτιάχνουμε το κάθε γούρι ξεχωριστά με μεράκι και πολύ αγάπη στέλνοντας όλη μας την θετική ενέργεια σε αυτόν για τον οποίο προορίζεται!
Μπορείτε να διαλέξετε το χειροποίητο γούρι για το αγαπημένο σας πρόσωπο εδώ:

https://tarantella.gr/product-category/xeiropoihta/gouria/